5 Ağustos 2013 Pazartesi

Facebook" Un Bilinmeyenleri.

Facebook'un bilinmeyenleri!

Sosyal devin pek bilinmeyen birkaç "özelliği"...

Facebook'u çoğumuz kullanıyoruz, bir çoğumuz da kullanmıyoruz. Sosyal ağı kullanan bölümümüzün çoğunluğu da, sanırız hakkında sayısız bilginin toplandığının farkında. Dolayısıyla Facebook'un hakkımızdaki çok şeyi bilmesine razıyız. 

Facebook şüphesiz arkadaşlarımızla iletişim kurmak, etkinlikler organize etmek, eski arkadaşlarımızı bulmak, fotoğraflarımı ve videolarımızı paylaşmak gibi birçok işimize yarıyor ve gerçekten sayısız faydası mevcut. Zaten içerisinde bulunduğumuz teknolojik dünyada, Facebook gibi bir sosyal ağa ihtiyaç olmaması herhalde mümkün olmazdı. Ancak bu yazımda Facebook'un tehlikelerinden ziyade sosyal devin bazı sinir bozabilecek, çelişkili özelliklerinden bahsetmek istiyorum. 

- Öncelikle bu durum, Facebook'un en güncel halinde var olmayabilir ve kesin bir ispatı yok, ancak başıma birkaç kez geldiği için paylaşmak istiyorum.

Facebook'un arama çubuğunda e-posta adresi yoluyla arattığınız kişinin bir süre sonra sizden arkadaşlık daveti aldığını biliyor muydunuz? (hemen değil, belirsiz bir süre sonra, 1 ay gibi) Onu davet etmenize gerek yok, sonuçlarda çıkması yeterli. Bunu anlamanın tek yolu, sözkonusu kişinin sizin isteğinizi kabul etmesi.

Yani bir kişinin e-posta adresini merak ederek arattıysanız, ona arkadaşlık isteği göndermiş de olabilirsiniz. En azından eskiden.

- Facebook'a giriş yapmaya çalışırken, bir önceki şifrenizi girdiğinizde "eski şifrenizi" girdiğiniz söyleniyor. Bu bilgi ise, hacker'lar için önemli bir fırsat oluşturabilir.

- "Tanımadığınız kişilere" olan arkadaşlık isteklerini "Spam" sayan Facebook, sağ tarafta gösterdiği arkadaş önerilerini tek tıklamayla eklemeye izin veriyor. Aslında, bu kişilere yanlışlıkla tıklamanız ve istek göndermeniz olası. Bu ise spam sayılmıyor.

- Facebook'un mobil uygulamasını akıllı cebinizde kullanıyorsanız ve eşitleme seçeneğini seçtiyseniz, sosyal ağ, arkadaşlarınızın telefon numaralarını biliyor olabilir. "Aktarılan kişiler"i görmek için aşağıdaki adrese göz atabilirsiniz:

https://www.facebook.com/invite_history.php

Facebook'un bunları yapıyor olması, günümüzün getirdiği bir moda mı, yoksa bunun nedeni liderliğin verdiği güç mü... Bu konudaki yorum sizlere ait.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder